Έθιμα βάπτισης

Έθιμα βάπτισης

Ετοιμάζεστε να βαφτίσετε το παιδί και ακολουθείτε ένα ένα τα βήματα για να οργανώσετε την καλύτερη βάπτιση. Κάνετε τις αγορές σας σε όλα τα αντικείμενα που χρειάζονται ,γνωρίζεται όμως ότι πίσω από την πλειοψηφία των αγορών σας και μερικών λεπτομερειών κρύβονται μερικά ήθη και έθιμα που μπορεί να μην το φαντάζεστε? Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές λεπτομερείς που όσο ασήμαντες φαίνονται τόσο συμβολικά και εθιμοτυπικά είναι για την θρησκεία και την παράδοση μας.

Τα ρούχα που αγοράζει ο νονός για να φορέσει το νεοφώτιστο μετά το μυστήριο πρέπει να έχουν άσπρο χρώμα.

Το άσπρο χρώμα συμβολίζει την αγνότητα, την καθαρότητα και το Άγιο Πνεύμα που μόλις έχει λάβει το παιδί με το πέρας της βάπτισης.

Τα μαρτυρικά που μοιράζονται στους καλεσμένους πρέπει αποκλειστικά να είναι Σταυρός η αλλιώς να απεικονίζουν την μορφή της Παναγίας και τίποτα άλλο διαφορετικό.

Σημαντικό σύμβολο θεωρείται και η λαμπάδα. Η λαμπάδα αναμμένη συμβολίζει την δόξα προς τον Θεό και να βλέπει τα καλά έργα μαθαίνοντας μέσα από αυτά να πράττει αναλόγως όμοια.

Ο ιερέα με το λάδι όταν λαδώνει το παιδί , πραγματοποιεί μια συμβολική κίνηση που αποτρέπει το νεοφώτιστο από τις δαιμονικές ενέργειες ενώ με το ίδιο λάδι λαδώνει και τον νονό με τον ίδιο σκοπό , ενώ συμβολίζει και την αγνότητα , γι’ αυτό το λάδι θα πρέπει να είναι αγνό. Ακόμα τα σημεία στα οποία ο ιερέας βάζει λάδι στο παιδί είναι και αυτά συμβολικά, στην μύτη ( εις οσμήν ευωδίας) γύρω από τα αυτιά που συμβολίζει το άκουσμα της πίστης και στο στόμα που συμβολίζει την σοφία και τα σοφά λόγια.

Η τριπλή κατάδυση – βύθιση του νεοφώτιστου είναι και αυτή μια συμβολική κίνηση, συμβολίζει την τριήμερη ταφή και την ανάσταση του Ιησού και την λύτρωση του ανθρώπου από το προπατορικό αμάρτημα και όλες του τις αμαρτίες βγαίνοντας μέσα από αυτήν την διαδικασία νέος άνθρωπος.

Με την ευχή του Άγιου Μύρου και πραγματοποιείτε η ευχαριστία προς στον Θεό ενώ με την ονοματοδοσία δημιουργείτε μια νέα προσωπικότητα.

Τέλος το νερό από το πρώτο μπάνιο τρεις μέρες μετά την βάπτιση όπως και αυτό από το πλύσιμο των πανιών και των πετσετών πρέπει να χυθεί σε χώμα απάτητο , μια κίνηση πολύ συμβολική για την θρησκεία μας.