Μαρτυρικά

Μαρτυρικά

Tags:,

Είσαστε γονείς και πλησιάζει μια από τις μεγαλύτερες ημέρες της ζωής σας. Η ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η βάπτιση του παιδιού σας πλησιάζει και έχετε ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδιακασίες για να είναι και η παραμικρή λεπτομέρεια στην εντέλεια.

Η διαδικασίες απαιτούν χρόνο και χρήμα, το μεγαλύτερο ποσό των εξόδων καλύπτεται από τον νονό ενώ οι γονείς πληρώνουν συνήθως μόνο μπομπονιέρες , προκλητήρια και τα μαρτυρικά εκτός εάν ο ανάδοχος του νεοφώτιστου επιθυμεί και μπορεί να καλύψει και αυτά τα έξοδα.

Καλό θα ήταν προχωρόντας στις αγορές σας να γνωρίζετε και τον πραγματικό συμβολισμό των ειδών που χρησιμοποιούνται. Πίσω από κάθε αντικείμενο κρύβεται και ένας εθιμοτυπικός και θρησκευτικός συμβολισμός γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρετε ποιά είναι τα κατάλληλα είδη που χρειάζεστε για την βάπτιση ακολουθώντας ταυτόχρονα τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τα βαπτιστικά ρούχα του παιδιού θα πρέπει να έχουν πάντα χρώμα άσπρο , για να συμβολίζουν την αγνότητα , την καθαρότητα της ψυχής και το Άγιο Πνεύμα. Οι λαμπάδες βάπτισης επίσης είναι ένα είδος που θα πρέπει να έχει λευκό χρώμα , χωρίς φυσικά να επιβάλλεται και ο στολισμός της λαμπάδας να είναι λευκός.

Ένα ακόμα σημαντικό αντικείμενο που πρέπει να γνωρίζεται τον συμβολισμό του είναι τα μαρτυρικά. Τα μαρτυρικά είναι ένα δώρο των γονέων του νονού και του νεοφώτιστου προς όλους τους καλεσμένους τους,πολλοί θα τα λένε καρφίτσες επειδή τα φοράμε στο πέτο, αλλα η σωστή τους ονομασία είναι μαρτυρικά. Κάτι που λίγοι γνωρίζουν για τα μαρτυρικά είναι ότι επιβάλλεται το σχέδιο τους να είναι συγκεκριμένο, δηλαδή η να έχουν το σχήμα του Σταυρού η να έχουν επάνω τους την εικόνα της Παναγίας.

Τα λαδόπανα , οι πετσέτες και το λάδι είναι μερικά ακόμα από τα συμβολικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε μια βάπτιση. Οι συμβολισμοί των αντικειμένων της βάπτισης μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή κατά την Ελλάδα , ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα που υπάρχουν ανά τόπους.